Blogg

andel som utbildat sig KPCBLI

What if we train people and they leave? What if we don’t and they stay!

by admin 14/06/2018 0 comments

I de här två staplarna hittar vi facit till vilka organisationer som kommer att göra succé och vilka som kommer att dö.

Alla behöver uppdatera sina färdigheter kontinuerligt. Men tydligen är det en speciell grupp som värdesätter nya färdigheter mer än andra. Det är INTE de som får utbildningen betald och kan gå utbildningen på arbetstid. Det är de som betalar utbildning själva och måste ta ledigt från jobbet.

De organisationer som skapar en miljö där utbildning och nya färdigheter är en förutsättning för att klättra kommer att göra succé. De som inte fattar detta kommer att dö.

Läs mer

Vem räddar flest liv, en investmentbankir eller en läkare?

by admin 12/06/2018 0 comments

Fler föredrar att jobba mot nyckeltalet som LSPH (Life Saved Per Hour) framför EBIT. Men hur gör man egentligen för att maximera sitt LSPH? Volontärarbete eller en karriär som bankir?

Organisationen 80,000 hours startades för att ge beslutstöd åt de som drivs av att göra global samhällsnytta. Deras forskning har exempelvis visat att addera ytterligare en läkare i USA kommer att göra nytta motsvarande att rädda 4 liv vilket är betydligt mindre än vad en person med hög lön som skänker mycket pengar kan åstadkomma.

Den som har möjlighet att få ett välbetalt jobb har ofta betydligt större möjlighet att skapa samhällsnytta genom att välja ett välbetalt jobb och skänka pengar än om hen skulle välja att jobba för en ideell organisation.

Är LSPH viktigt för dig? Läs då mer hos 8000 hours.

https://80000hours.org/

Läs mer

5 tips till dig som vill byta karriär

by admin 07/05/2018 0 comments

Alibabas VD Jack Ma har en gång sagt att åren mellan 30-40 ska spenderas med att göra så många olika saker som möjligt. Att växa på bredden. Det här sättet att planera sin karriär är betydligt vanligare nu än för 30 år sedan väldigt många fler skulle utvecklas mer och må bättre om de tog möjligheten att byta karriär.

När du väl har bestämt dig för att göra en förändring handlar det om att få saker att hända.

  1. Spread the word – Tala om för alla du träffar i ALLA sammanhang att du vill byta. Detta gäller alla som vill byta jobb men är extra viktigt när du vill ta ett steg i sidled
  1. Sitt inte och surfa runt på jobbsiter – Att landa ett nytt jobb inom ett gebit som du saknar erfarenhet inom genom att skicka in en CV på en jobbannons är att betrakta som ren tur. Kanske kan detta fungera om du har ett väldigt speciellt efternamn (läs. Bernadotte). I annat fall bör du lägga tiden på annat.

  2. Visingsötricket – Legenden säger att Visingsö kom till eftersom en jätte behövde något att stiga på för att komma över Vättern. I alla organisationer finns det roller som jobbar mycket i gränssnitten mellan olika funktioner. Leta aktivt efter en sådan typ av roll som kan vara ett steg i din riktningen du vill röra dig

  3. Fundera noga över din USP – När du söker jobb inom en ny bransch eller funktion sticker du ut jämför med andra sökanden. Fundera noga på vad det är du kan ta med dig in  som ingen annan sökande kan
  1. Leta reda på entrébiljetten – För en hel del jobb finns det krav på vilken typ av utbildning du behöver för att få ett jobb. Här har du inget val. Du måste se till så att du uppfyller kraven. Men om du ex. Har erfarenhet av att arbeta som säljare men skulle vilja styra om och arbeta mer med ekonomi och finans. Kanske räcker en avancerad excelkurs eller en grundutbildning i något affärssystem som entrébiljett. Sen är det upp till din talang och ditt driv att fixa biffen
Läs mer
Bild025

Vad har Jack Welch och Netflix gemensamt?

by admin 02/05/2018 0 comments

På 1980-talet blev Jack Welch geniförklarad för sitt sätt att utveckla GE från ett mediokert  bolag till ett exceptionellt framgångsrikt företag. En av de saker han gjorde vara att ersätta den klassiska performance review med en modell kallad “forced ranking”.

Cheferna delade in sina medarbetare enligt en 20-70-10 modell. De bästa 20 procenten blir befordrade och får bonus. De sämsta 10 procenten får sparken. GE var ett extremt framgångsrikt företag och den här modellen spred sig till andra företag.

Med tiden ifrågasattes den här modellen. En del av kritiken gick ut på att det skapade en osund prestationskultur. Flera stora högpresterande arbetsplatser övergav med tiden den här modellen. Omodernt!

Ungefär 30 år senare publicera mediauppstickaren Netflix ett kulturdokument där man beskriver kulturen på Netflix. Det här dokumentet fick enorm spridning och har visats över 16 miljoner gånger på Slideshare

I dokumentet beskriver man begreppet “Keepers test” som går ut på att cheferna med jämna mellanrum ska fundera över vilka medarbetare som man skulle kämpa för att behålla om man fick reda på att de var på väg ut. Är svaret nej är det lika bra att göra sig av med personen på en gång så för att göra plats åt någon annan. “Forced ranking” har blivit modernt igen.

I Sverige pratar vi väldigt sällan om prestation på det här sättet. När något görs i den här riktningen kallas det “kompetensväxling” inte ranking. Att ett Svenskt publikt företag skulle uttala en sådan strategi är av många skäl otänkbart. Kanske till och med olagligt.

Vi tror att alla som inte är på en plats där de har möjlighet att nå sin fulla potential ska flytta på sig. För att det ska bli möjligt måste det finnas en öppenhet i dialogen mellan arbetsgivare och anställd. Alla som jobbar i en organisation har rätt till en ärlig bild av ens förutsättningar att nå dit man vill. I den dimensionen har vi i Sverige extremt mycket att lära.

Läs mer

Varför vissa typer av människor avstår ett kliv i karriären.

by admin 23/04/2018 0 comments

Vi visade den här påståendet för tio framgångsrika kvinnliga mellanchefer i vårt nätverk. 9 sa att detta på pricken beskriv hur de kände.

”In McKinsey’s ongoing Centered Leadership research, which examined the distinctive strengths women bring to leadership roles, we found another phenomenon that limits diversity at the top: Women often elect to remain in jobs if they derive a deep sense of meaning professionally. More than men, women prize the opportunity to pour their energies into making a difference and working closely with colleagues. Women don’t want to trade that joy for what they fear will be energy-draining meetings and corporate politics at the next management echelon.”

Är det verkligen så här det ser ut och vad kan företag göra för att ändra den här uppfattningen?

Läs mer

3 datapunkter som väldigt få företag reagerar rationellt på

by admin 23/04/2018 0 comments

1. Om 10 år kommer frilansare utgöra majoriteten av arbetskraften i USA

2. Mellan 2011 och 2016 har antalet personer som är egenanställda ökat från 4000 till 34000 i Sverige

3. Nyutexaminerade studenter byter jobb dubbelt så ofta nu jämfört med för 20 år sedan

De flesta företag drar slutsatsen att de behöver investera mer i “Employer Branding”, Anordna fler AW:s och göra fler medarbetarundersökningar. Men, kan det kanske vara så att det är precis detta som driver allt fler att bli egenanställda? Att få jobba med det som man tycker är roligt istället för att sitta i Work Shop om nya värdeord.

Vad vi med säkerhet kan säga är att företag definitivt måste anpassa sig till en ny sorts arbetsmarknad och till exempel fokusera på att:

1. Onboarding ska ta 2 timmar istället för 2 veckor.

2. Skrota skillnaden på fast anställda och konsulter. Alla ska med på lunch, alla ska med på julfest

3. Hålla en nära kontakt med alla som slutat. Bjud in dem på events, håll dem uppdateringar och låt dem kanske behålla en förmån.

Läs mer

We got news!

by admin 26/03/2018 0 comments

Vi tänkte berätta om en väldigt rolig grej som vi har börjat med.

Strax innan jul sprang vi på ett litet bolag med fyra helt fantastiska entreprenörer som höll på att bygga en av de coolaste produkterna vi sett på länge. De hade lärt känna varandra genom ett gemensamt intresse för AI och bestämt sig för att bygga något riktigt häftigt.

De hade dock ett problem. Ingen av dem var speciellt duktig på UX/UI så de frågade om vi kände någon som kunde hjälpa till lite “pro-bono” (det fanns nästan inga pengar i bolaget). Vårt svar var att det kan vara knepigt att hitta duktiga personer som vill jobba gratis och frågade om det inte fanns något de kunde göra för att få in lite pengar i bolaget.

“Vi skulle kunna konsulta lite…”

Vi knöt ihop det här gänget med en kontakt vi hade på en bank. En av de fyra tog sig an ett interimsuppdrag i 2 månader så de kunde anlita en duktig UX-designer. Just dessa fyra stjärnor har nu fullt upp med att färdigställa sin produkt. Men vi har samlat ihop ett 50-tal liknande bolag som vill finansiera sitt bolag med sin talang. Det är utvecklare, controllers, managementkonsulter, säljchefer, UX-designers, projektledare, produktchefer, digitala marknadsförare och mer.

Ni får inte bara tillgång till vassa talanger, ni är med och finansierar nästa Spotify.

Maila Johan Simonsson direkt på johan.simonsson[at]knowatalent.se om du tror att din organisation har ett behov.

Läs mer

Varför har har andra så mycket synpunkter på hur mycket du jobbar?

by admin 26/02/2018 0 comments

Minst ett parti driver frågan om att vi ska jobba mindre. I media pågår en debatt om entreprenörer måste jobba häcken av sig eller om chansen till framgång är lika stor med “balans i livet”. Ovanpå detta kommer trycket från vår sociala kontext. I vissa kretsar är det hög status att kunna hämta på förskolan klockan 15. I andra sammanhang ses det som att har ett alltför “oviktigt” jobb om man inte jobbar 60 timmar/vecka.

Saken är den att hur mycket tid du vill lägga på din karriär är ditt beslut. I vissa fall är det nödvändigt att jobba hårdare än andra för att nå dit du vill, i andra fall räcker det att jobba smartare. Poängen är att du inte ska låta någon annan bestämma vad som är rätt för dig. Varken föräldrarna på förskolan eller författare till självhjälpsböcker.

Läs mer
robot-philipp-plein-1518372766

AI:s påverkan på arbetsmarknaden för lastbilschaufförer och fotomodeller

by admin 12/02/2018 0 comments

De flesta är överens om att AI och Automatisering kommer att innebära att många industrier förändras. Resten kommer att revolutioneras. Innebär detta massarbetslöshet, revolution och slutet på mänskligheten eller kommer vi fortsätta att vara rimligt framgångsrika i att hitta på nya arbetsuppgifter. Åsikterna går isär.

Efter att ha använt den första versionen av I-phone några veckor i slutet på 00-talet gick det att gissa sig till framväxten av ett socialt medium så som Twitter eller Instagram. Svårare var att förutse att en telefon med stor skärm och GPS skulle driva på framväxten av ett globalt taxi-imperium värt 70 miljarder dollar.

Just detta Taxi-imperium publicerade nyligen en analys över hur arbetsmarknaden för lastbilschaufförer kan tänkas utvecklas i och med framväxten av självkörande lastbilar. Om lastbilarna kör själva borde det nog behövas några färre chaufförer. Eller?

Njae, inte nödvändigtvis. Faktum är att de finns ett scenario där de blir fler. Dels räknar Uber med att lastbilarna kör själva på motorvägen men behöver styras av en människa vid start- och ändpunkt. Dels kommer de nya halvautonoma transporterna att vara betydligt mer kostnadseffektiva vilket innebär att vi kommer att frakta mer saker och vipps, så behövs det fler lastbilschaufförer.

Det är inte det att vi vill lyfta fram yrket lastbilschaufför som ett framtidsyrke. Det finns fortfarande en “liten” risk om en robot kan köra en lastbil bättre och till lägre kostnad än en människa så kommer efterfrågan på människor som kan köra lastbil att minska. Poängen är att det inte ens när utkomsten vid en första anblick ter sig given är 100% säkert vad den nya tekniken kommer att ha för effekt på arbetsmarknaden.

Vi låter det därför vara osagt hur det kommer påverka arbetsmarknaden för modeller.

Läs mer

Vad gör en springpojke 2018

by admin 09/02/2018 0 comments

Meningen “jag började som springpojke [valfritt årtal före 1970] har inlett ett 40-tal sommarprat och ca 4 000 memoarer (källa: okänd). Efterföljande berättelse handlar om en man med skarpt intellekt som genom hårt arbete tar sig till toppen av näringslivet. Hur kan det vara så att de politiker som nu slår knut på sig själva för att få fram så kallade “enkla jobb” har missat detta. Springpojke låter ändå som ett ganska enkelt jobb. Dessutom verkar det vara en sjuhelsikes bra start på karriären för den som vill bli rik på makt och pengar.

Men såklart, varken SEB eller Ericsson har längre behov av yrkeskåren springpojkar. Det går nu fortare att mejla. Så vad är nu 2000-talets version av springpojke.

Om vi nu antar att statistiken från P1:s sommarprogram är en relevant karriärbarometer, vad var det i den här rollen som gjorde att så många kunde ta sig vidare upp i karriären. Av att springa får man starka ben men sannolikt var inte det ens på 60-talet en primär framgångsfaktor.

Men nätverket. Att varje dag komma i kontakt med nya människor. Att byta några ord och få chansen att visa sig duglig. Det var sant då och det är lika sant nu. Att få lön är naturligtvis en klart väsentligt aspekt av att komma in på arbetsmarknaden. Men så mycket viktigare är möjligheten att bygga upp ett yrkesnätverk.

Nu står vi inför utmaningen att vi behöver hitta fler möjligheter för människor att starta en ny karriär i Sverige. Viktigare än att ge någon en möjlighet att få sin första lön är att ge någon möjlighet att skapa ett yrkesnätverk. Om inte annat för Sommar i P1:s skull

Läs mer