Blogg

5 Tips på att hitta nytt jobb

by admin in Övrigt 05/01/2017 0 comments

När man läser nationalekonomi är det första man får lära sig teorin om den perfekta marknaden. Det andra man får lära sig är att den inte finns.

En ekonomistudent som springer ut i tron om att allt blir lätt som en plätt så länge man håller sig till teorin om den perfekta marknaden kommer att springa väldigt fort in i väggen. På samma sätt måste du som vill vidare i karriären förstå att arbetsmarknaden är långt ifrån perfekt.

7 av 10 jobb som tillsätts i Sverige annonseras inte ut på traditionella jobbsiter utan tillsätts via nätverk. Den som försöker bygga en karriär genom att leta jobb på traditionella jobbsiter letar alltså bara bland 30% av de möjligheter som finns.

Här är några handfasta tips på hur du gör för att komma åt de andra 70 procenten:

  1. Internrekrytering. Väldigt många jobb tillsätts intern. Steg 1 är naturligtvis att göra ett bra jobb. Visa framfötterna, gå på julfest och allt det där. Men än viktigare är att se till att du har så många kontaktytor som möjligt.
  1. Välj en vinnare. Spontanansökningar är ju alltid lite av en chansning men chansa smart. Gå exempelvis in och kolla på Dagens industris Gasellista för att hitta företag som växer. Där har du större chans.
  1. Timing. Visst utvecklas företag kontinuerligt men de flesta företag styrs med hjälp av en bibel vid namn BUDGET. Budgeten revideras ofta kvartalsvis. Så om du kontaktat ett bolag i november, försök igen i januari när det finns en ny budget klubbad.
  1. Ligg på. Ett vanligt svar när du skickar en spontanansökan är: “Du har en intressant profil så vi sparar din CV så kontaktar vi dig när det dyker upp något”. Den som svarar detta menar det säkert men det kommer till 99% säkerhet aldrig att hända. Minnet är så otroligt kort och mailkorgen så otroligt full. Så ligg på.
  1. Nätverka. Egentligen kan du skippa de 4 första punkterna om du är duktig på att nätverka. En stor del av nätverkandet är en personlighetsfråga. Har du det i blodet sitter du säkert inte och läser detta. Det finns dock en del konkreta tips för oss dödliga som kan vara till hjälp. Vi återkommer med dessa i ett senare blogginlägg.

Lycka till!

J&E

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *