Blogg

robot-philipp-plein-1518372766

AI:s påverkan på arbetsmarknaden för lastbilschaufförer och fotomodeller

by admin in Uncategorized 12/02/2018 0 comments

De flesta är överens om att AI och Automatisering kommer att innebära att många industrier förändras. Resten kommer att revolutioneras. Innebär detta massarbetslöshet, revolution och slutet på mänskligheten eller kommer vi fortsätta att vara rimligt framgångsrika i att hitta på nya arbetsuppgifter. Åsikterna går isär.

Efter att ha använt den första versionen av I-phone några veckor i slutet på 00-talet gick det att gissa sig till framväxten av ett socialt medium så som Twitter eller Instagram. Svårare var att förutse att en telefon med stor skärm och GPS skulle driva på framväxten av ett globalt taxi-imperium värt 70 miljarder dollar.

Just detta Taxi-imperium publicerade nyligen en analys över hur arbetsmarknaden för lastbilschaufförer kan tänkas utvecklas i och med framväxten av självkörande lastbilar. Om lastbilarna kör själva borde det nog behövas några färre chaufförer. Eller?

Njae, inte nödvändigtvis. Faktum är att de finns ett scenario där de blir fler. Dels räknar Uber med att lastbilarna kör själva på motorvägen men behöver styras av en människa vid start- och ändpunkt. Dels kommer de nya halvautonoma transporterna att vara betydligt mer kostnadseffektiva vilket innebär att vi kommer att frakta mer saker och vipps, så behövs det fler lastbilschaufförer.

Det är inte det att vi vill lyfta fram yrket lastbilschaufför som ett framtidsyrke. Det finns fortfarande en “liten” risk om en robot kan köra en lastbil bättre och till lägre kostnad än en människa så kommer efterfrågan på människor som kan köra lastbil att minska. Poängen är att det inte ens när utkomsten vid en första anblick ter sig given är 100% säkert vad den nya tekniken kommer att ha för effekt på arbetsmarknaden.

Vi låter det därför vara osagt hur det kommer påverka arbetsmarknaden för modeller.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *