Blogg

Vad gör en springpojke 2018

by admin in Övrigt 09/02/2018 0 comments

Meningen “jag började som springpojke [valfritt årtal före 1970] har inlett ett 40-tal sommarprat och ca 4 000 memoarer (källa: okänd). Efterföljande berättelse handlar om en man med skarpt intellekt som genom hårt arbete tar sig till toppen av näringslivet. Hur kan det vara så att de politiker som nu slår knut på sig själva för att få fram så kallade “enkla jobb” har missat detta. Springpojke låter ändå som ett ganska enkelt jobb. Dessutom verkar det vara en sjuhelsikes bra start på karriären för den som vill bli rik på makt och pengar.

Men såklart, varken SEB eller Ericsson har längre behov av yrkeskåren springpojkar. Det går nu fortare att mejla. Så vad är nu 2000-talets version av springpojke.

Om vi nu antar att statistiken från P1:s sommarprogram är en relevant karriärbarometer, vad var det i den här rollen som gjorde att så många kunde ta sig vidare upp i karriären. Av att springa får man starka ben men sannolikt var inte det ens på 60-talet en primär framgångsfaktor.

Men nätverket. Att varje dag komma i kontakt med nya människor. Att byta några ord och få chansen att visa sig duglig. Det var sant då och det är lika sant nu. Att få lön är naturligtvis en klart väsentligt aspekt av att komma in på arbetsmarknaden. Men så mycket viktigare är möjligheten att bygga upp ett yrkesnätverk.

Nu står vi inför utmaningen att vi behöver hitta fler möjligheter för människor att starta en ny karriär i Sverige. Viktigare än att ge någon en möjlighet att få sin första lön är att ge någon möjlighet att skapa ett yrkesnätverk. Om inte annat för Sommar i P1:s skull

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *