Blogg

Vad kan du lära dig av ditt obetalda arbete?

by admin in Övrigt 15/02/2019 0 comments

boy-child-childhood-346796

För den som har familj kallas numer att vara hemma för “obetalt arbete”. För detta “arbete” finns ingen utbildning annat än att leva. Det finns däremot en hel del konkreta lärdomar från det “obetalda arbetet” som du kan applicera på ditt “betalda arbete”

Kom i tid!

Den första tiden som småbarnsförälder är speciell på många sätt. En stor skillnad är att en person i familjen går från ett jobb med mycket socialt utbyte och bekräftelse på att det man gör är bra till ett jobb med lite socialt utbyte och absolut ingen bekräftelse. Den som kör det betalda arbetet får ganska tidigt lära sig vikten av att hålla tiden. Har du sagt att du ska komma hem klockan 18. Kom för allt i världen inte hem 18.07 och säg “Jag var tvungen att få iväg ett mail”. Stor risk för fysisk smärta

Få ordning på incitamenten.

Det finns en rad olika pedagogiska knep för att få barn att göra som du vill. Kärlek. tydlighet i kommunikation.Tålamod. Men alla vet att det enda som fungerar på riktigt är tydliga incitament. Om du gör X så får du Y. På samma sätt finns det ett oändligt antal filosofier företagsstrategier och organisationsmodeller. Men utan rätt incitament blir ingenting gjort.

Det går inte att skälla sig till engagemang.

Det är nästan omöjligt att få barn att skynda sig med argumentet att det är bråttom. Nästan alla föräldrar har skrikit rätt ut om hur viktigt det är den här gången att skynda sig. Stått påklädd och med all kraft kastat handskarna i golvet i golvet och skrikit “VI MÅSTE SKYNDA OSS!!!”. Man gör det tills man kommer på att det är bättre att klä ut sig till en Pyjamashjälte och låtsas att det bara är 5 minuter kvar innan Argagumgon kommer ta allt godis och enda sättet att rädda godiset är att trycka på hissknappen på förskolan.

Det dåliga ledarskapet pratar om skyndsam leverans för att det styrelsen sagt att det är viktigt eller att vi måste göra X för att nå budget. Det bra ledarskapet läser en dikt av Karin Boye och säger “Kom igen nu gänget, nu jävlar gör vi det här tillsammans!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *