Blogg

Vad säger våra kläder om dagens hur vi jobbar?

by admin in Övrigt 08/02/2019 0 comments

black-friday-fashion-friends-1345082

För 40 år sedan spenderade ett hushåll i USA 6% av sina pengar på kläder. Idag är det hälften så mycket. En orsak är naturligtvis att globalisering och duktiga företag som H&M gjort kläder billigare. Men en starkt bidragande orsak är att vi inte längre behöver två garderober, en för jobb och en för fritid.

Det må se ut som att modevärlden sätter trender men i egentligen är det nog mer en spegel av vad som sker i samhället. Det var inte en kulturminister som bar en klänning gjord av second-hand-kläder som för 5 år sedan skapade rörelsen mot överkonsumtion av kläder. Det hände nu som en konsekvens av rådande samhällsopinion

På samma sätt är det faktum att allt fler arbetsplatser slopar klädkoden ett tecken på att gränserna mellan arbete och fritid håller på att suddas ut. Vi sitter och mailar på kvällarna och, i ärlighetens namn, facebookas det en del på dagarna.

För den som upplever den utsuddade gränsen mellan jobb och fritid som stressande kan arbetsuniform vara ett bra verktyg. Att med hjälp av kläder sätta gränser för när du jobbar och när du inte jobbar. Att helt enkelt bara byta kläder när du kommer hem kan också fungera.

Men det är inte bara fördelningen av tid som är mer flytande. Gränsen mellan din privata och din yrkesmässiga person håller på att smälta samman. I det fall du är aktiv på LinkedIn så är dina inlägg ibland som yrkesperson och ibland som privatperson. På Facebooks job-board kan du söka jobb med din facebook-profil. Precis som du nu mer har svårt att hålla olika åsikter professionellt och privat kan du nu inte heller klä dig i kritstrecksrandig kostym på jobbet och gå runt som en luffs privat. Du behöver leva ditt varumärke på jobb och på fritid.

Det finns för och nackdelar kring de flesta hållningar gällande dress-code på jobbet men på Know a Talent följer vi dessa tre punkter strikt.

– Kläder ska vara hela.
– Fläckar från barnmat och tandkräm är tillåtet om man kan bevisa att de uppkommit på morgonen samma dag.
– Det är inget konstigt med att ta på sig en kostym en dag bara för att man vill känna att det man gör är lite viktigt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *